Mülakat Hakkında

Tebrikler, iş görüşmesine çağrıldınız! Bu demek oluyor ki, önyazınız ve CV’nizle iyi bir izlenim bıraktınız ve insan kaynakları yöneticileri veya işe alım uzmanları sizin hakkınızda daha fazlasını öğrenmek istiyor. Çoğu kişi, iş görüşmesini ‘stresli’ olarak değerlendirir. Stresten uzak durup sakin kalabilmenin ve başarılı olmanın sırrı ise öncesinde hazırlık yapmaktır.

İlk olarak yapmanız gereken, görüşme yapacağınız şirket hakkında olabildiğince bilgi sahibi olmak. Bu yalnızca şirketin değerleriyle kendi değerlerinizin örtüşüp örtüşmediğini anlamak için değil, aynı zamanda sizinle görüşen kişinin, ciddiyetinizi ve kararlılığınızı anlaması açısından çok önemlidir. Şirketin web sitesine bakıp, uzun vadeli hedefleri ve şirketin felsefesi hakkında araştırma yapın. Ne kadar bilgi bulabilirseniz, görüşmeye o kadar iyi hazırlanmış olursunuz.

 

Mülakat için dikkat edilmesi gerekenler 5 önemli nokta

 

  • 1-Başvurduğunuz pozisyonda hangi özellikler aranıyor? Hangi yetkinlikleriniz ya da tecrübeleriniz bunlarla uyuşuyor? İş ilanını dikkatlice okuyun!
  • 2-İş görüşmelerinde adaylara önceki tecrübeleri ile ilgili çok soru sorulur. Peki, iş tecrübesi hiç olmayan ya da çok az olan yeni mezun bir adaya mülakatçı ne sorabilir? Tabii ki de klasik mülakat soruları…
    Örnek vermek gerekirse “Bize biraz kendinden bahset lütfen.” ?
  • 3-Görüşmeye girmeden hemen önce ruh halinizi enerjik tutmaya çalışın. Görüşmeye çağrıldığınız pozisyon için hevesli olduğunuz enerjinize yansısın.
  • 4-Mülakat biterken tıpkı girişte olduğu gibi enerjik ve pozitif bir çıkış yapın. Masanın diğer tarafında oturanları düşünün. Üst üste görüşme yapmak, oldukça yorucu ve sıkıcı bir iş. Bırakacağınız son izlenim de en az ilki kadar akılda kalır. Başvurduğunuz pozisyon için istekli olduğunuzu son saniyeye kadar hissettirin.
  • 5-Son olarak, şansınız bol olsun. Ne de olsa kariyer denilen yolculuğun önemli bir kısmı da şansa dayanıyor...