Profesyonel bir özgeçmiş(CV) nasıl hazırlanır?

                          Profesyonel bir özgeçmiş(CV) nasıl hazırlanır?

 

Profesyonel bir özgeçmiş(CV) hazırlamak, her zaman iş başvurusunda bulunanların dikkat etmesi gereken önemli bir ayrıntıdır. Ama neden dikkat etmeniz gerekiyor?

Biyografi aslında bir hayat hikayesidir ama tıpkı biriyle tanıştığınızda olduğu gibi hayatta başınıza gelen her şeyi söyleyemezsiniz. Profesyonel bir özgeçmiş, uzmanlık ve deneyimin kısa ama özlü bir özeti olmalıdır.

Temel kural, daha öncekilerden bir şeyi dahil etmenin özellikle önemli olduğunu düşünmediğiniz sürece, kariyerinizin son beş yılına odaklanmaktır. Bu nedenle, yirmi yıl önce yarı zamanlı bir mağaza çalışanı olarak yaptığınız iş hakkında yazmak istiyorsanız, bu alanı son etkinliklere ayırsanız iyi olur.

Profesyonel bir özgeçmiş (CV)’de unutulmaması gereken en önemli kriterler;

  • Kişisel veri

– isim, soy isim, telefon numarası ve posta adresi.

  • Kişisel beyan

– Bu alan zorunlu değildir, ancak başvurduğunuz işe neden uygun olduğunuzu kısaca belirtmek için kullanabilirsiniz.

  • İş tecrübesi

– Çalıştığınız firmanın sektörünü, verilen pozisyonda geçirilen süreyi, iş sorumluluklarını ve işverenin adını açıkça belirtmeyi unutmayınız.

  • Eğitim

– En son mezun olduğunuz okul ve mezun olduğunuz dereceyi belirtmeyi unutmayın. Ayrıca varsa kişisel gelişiminiz adına sertifika veya başarı belgeleriniz bunu da belirtmeniz faydanıza olacaktır.

  • Hobileriniz

– Özellikle başvurduğunuz iş ile ilgili hobiniz varsa bunu belirmetyi unutmayın! Bunun dışında sizi mutlu eden şeylerden söz etmek elbette iş verenin dikkatini çekecektir.

 

Ayrıntılar önemlidir!

Mülakatlarda daha önceki iş deneyimlerinizden söz ederken bir iş ünvanını, işvereni ve iş tanımıyla ilgili bir veya iki satır vermek, özellikle rekabet içinde olguğunuz kalabalığın arasından sıyrılmak için iyi bir nedeniniz olcaktır. Profesyonel bir özgeçmiş (CV)’den örnek aşağıdadır:

"E-posta pazarlama kampanyalarını yönettim."

Örneğin, başvurduğunuz işle ilgiliyse bu harika neden olcaktır. Böyle bir rakamı daha etkileyici hale getirmek istiyorsanız, işe alan kişinin deneyiminiz ve yetenekleriniz hakkında daha iyi bir fikir sahibi olması için mümkünse sayılar dahil daha fazla ayrıntı ekleyin. Örneğin:

"Veri tabanından 46.000 alıcıyı hedefleyen üç haftalık e-posta kampanyasından sorumluydum."

 

İş verenin gözünde tam aradığım kişi havası oluştu diyebiliriz? Daha da ileri gidebilirsiniz! Misal beklentileri aşmayı nasıl başardığınızdan bahsedin. Ne kadar çok detay anlatırsanız, işe alan kişiyi etkileme şansınız o kadar artar. Yani sonunda şöyle bir örnek olabilir:

"Bir veri tabanından 46.000 alıcıyı hedefleyen haftalık üç e-posta kampanyasından sorumluydum ve üç ay içinde mesajların konu satırlarını analiz ederek okuma oranını %25 artırdım."

Tanımlanan deneyimin tüm kısımlarında bu kadar derinliğe inmeniz gerekmez, ancak ilgili olan her şeyi belirtmeyi unutmayın, çünkü bu bir profesyonellik göstergesidir ve sizi diğer başvuru sahiplerinden ayıracaktır. Yine de konuya sadık kalın!

Profesyonel bir özgeçmiş oluşturmaya ilişkin birkaç not

Özgeçmiş(CV) hazırlarken önemli bilgilerin dışında gerekmedikçe iki A4 sayfasını geçmeyin ve bilgileri en yeni ve en önemliden mantıklı bir şekilde düzenlemeyi unutmayınız!

Basit ve ciddi bir yazı tipi kullanın ve biçimsel doğruluk ve hatasızlığı kontrol edin.

Sizinle iletişime geçebilmek için temel iletişim bilgilerinizi de eklemeyi unutmayınız!